I.V.M. WEGWERKZAAMHEDEN HEEFT DE BUS VAN 11 JULI 2017 T/M 18 JULI 2017 EEN AANGEPASTE ROUTE

DE VOLGENDE HALTES KUNNEN WIJ NIET PASSEREN:

  • SINT MAARTENSVLOTBRUG – RUIGEWEG 49
  • BURGERBRUG – CAFÉ HALFWEG
  • BURGERBRUG – MR.BOLLPLEIN

Buurtbus Zijpe-Harenkarspel Lijn 411: Schagen – Sint Maarten – Burgerbrug – Dirkshorn – Tuitjenhorn

Lijn 411 is ontstaan door het wegvallen van diverse buslijnen in de regio tussen Tuitjenhorn en Schagen (lijn 155 en 156). Vanaf 2 januari 2002 is deze lijn gaan rijden en het is gebleken dat er wel duidelijk een behoefte aan vervoer is in deze regio. Met cijfers die uitstijgen tot boven de 20000 reizigers per jaar heeft de buurtbus zeker zijn nut bewezen.

Op deze pagina vind u alle informatie over deze buurtbuslijn, inclusief route en vertrektijden. Lijn 411 rijdt zijn route volgens een vast dienstrooster ieder uur vanaf het Station van de NS in Schagen naar de Sterhalte in Tuitjenhorn en weer terug.

De buurtbus rijdt op maandag t/m vrijdag van ongeveer half 7 in de ochtend tot ongeveer half 8 ’s avonds. ’s Ochtends  wordt begonnen in Tuitjenhorn bij de halte “Sportlaan” en wordt er naar Schagen gereden. Op maandag t/m vrijdag rijden alle ritten van lijn 411 door de dorpen Tuitjenhorn, Eenigenburg, Burgerbrug, Sint Maartensvlotbrug, Sint Maartensbrug, Sint Maarten en door de stad Schagen. Op zaterdag wordt er een wat beperktere dienst gereden. De dienst begint om ongeveer kwart voor 9 en eindigt een uur eerder als op doordeweekse dagen. Bovendien wordt er een route gereden door Kalverdijk, Dirkshorn en Stroet, afgeiwsseld met de route hiervoor beschreven. Op zon- en feestdagen wordt er niet gereden. De bus wordt bestuurd door vrijwilligers die in een vast rooster op de bus rijden. In een cyclus van 14 dagen heeft iedere chauffeur 1 of meerdere malen gereden.

In Tuitjenhorn kan er worden overgestapt op lijn 157 naar Alkmaar, Station NS. In Schagen kan er worden overgestapt op de treinen naar Den Helder en Alkmaar, en op de overige lijnbussen van Connexxion.

In 2002 is de vereniging gestart met lijn 411 en 1 bus. Eind 2004 kwam er een extra bus bij voor in de ochtend- en avondspits. Het was in die tijd zo erg druk dat we langs de route mensen moesten laten staan, wat niet wenselijk was. Bovendien reden we met de extra bus een route over lijn 411 met toegevoegd de dorpen Warmenhuizen en Oudkarspel.

De vraag naar extra vervoer in de spits werd door Connexxion beantwoord met het doortrekken van lijn 157 Alkmaar – Tuitjenhorn naar Schagen toe, via Dirkshorn. Hierdoor hadden we een bus over. Hiervoor werd een nieuwe route bedacht, lijn 406. En snds eind 2008 rijden we met de 2 bussen de lijnen 406 en 411.

De route (van 2008 – 2010) is te zien op onderstaande kaart.

lijnennet 2011

Details voor de haltes in Schagen zijn te zien door in de kaart op de plattegrond van Schagen te klikken. De gehele kaart is groter te zien door op de kaart te klikken. Hierbij dient vermeld te worden dat lijn 411 in de Waldervaart, via de Spreeuwenlaan en Zaagmolen rijdt en niet (zoals in de tekening) via de Gruttolaan en Kievitlaan). Dit al sinds begin 2009.

Sinds de start van het buurtbusproject heeft lijn 411 door de Waldervaart in Schagen gereden. Eerst via de Gruttolaan en Kievitlaan. Eind 2008 zijn op deze wegen vreselijke drempels verschenen, welke door de chauffeurs als heel hinderlijk werden ervaren. Bovendien kostte het ons op 1 dag gemiddeld 4 liter meer brandstof door deze drempels. Hierdoor hebben we de route in april 2009 in de Waldervaart verlegd, en loopt sindsdien via de Spreeuwenlaan en de Zaagmolen.

Sinds de start van lijn 406, is de dienstregeling van lijn 411 aan deze lijn gekoppeld. Dit is altijd in Tuitjenhorn gedaan. Met ingang van december 2014 ligt deze koppeling Schagen, door een routewijziging van lijn 406. Ritten van lijn 411 naar Schagen, rijden na het Station verder als lijn 406 en omgekeerd. Tevens is het vanaf december 2014 mogelijk geworden om vanuit Tuitjenhorn zonder overstap te reizen naar verpleeghuis Magnushof in Schagen. Hier werd al enige jaren om gevraagd.

In Schagen bij het station vertrekt buurtbus 411 vanaf het middenste perron (zie foto).

Busstation-Schagen

In Sint Maartensvlotbrug wordt altijd via de G. v/d Sluijsstraat gereden. Dat betekent dat in de richting Schagen en in de richting Tuitjenhorn, altijd een rondje door het dorp wordt gereden met de klok mee. De bus rijdt dus altijd dezelfde richting door het dorp.

De dienstregeling van lijn 411 is hier te vinden evenals de vertrektijden per halte.

Routelijn