Buurtbus Zijpe-Harenkarspel Lijn 406: Schagen – Waarland – Kalverdijk – Tuitjenhorn

Met ingang van 14 december 2008 is buurtbuslijn 406 gaan rijden.

Deze buurtbuslijn is gaan rijden doordat de buurtbusvereniging capaciteit over had, in de vorm van 1 buurtbus, EN in een gebied waar geen openbaar vervoer meer aanwezig was. Na enig denkwerk is de lijn 406 ontstaan met een route van Schagen, via Waarland en Kalverdijk naar Tuitjenhorn. In Tuitjenhorn aangekomen werd er in de ochtend- en avondspits een gecombineerde dienstregeling gereden met lijn 411. Buiten de spitsen sloten de buslijnen op elkaar aan in Tuitjenhorn bij de (toen nog) sterhalte, nu de halte “Sportlaan”.

Ook met deze buurtbuslijn kon er in Tuitjenhorn worden overgestapt op lijn 157 van en naar Alkmaar. In Schagen kon (en kan) er worden overgestapt op de overige streeklijnen van Connexxion. Bovendien geven de ritten aansluiting op de treinen van en naar Alkmaar. Voor de richting Den Helder zijn de overstaptijden veel ruimer.

Vanaf de start rijdt deze bus op maandag t/m vrijdag en NIET op zaterdag, zondag en feestdagen.

Eind 2008 is er een route ontstaan van lijn 406, die liep van Schagen, via de N241 naar Zijdewind, daarna naar Waarland en Kalverdijk en tenslotte naar Tuitjenhorn. Ruim een jaar later is besloten om in Schagen via industrieterrein “Witte Paal” te gaan rijden.

De route van lijn 406 in 2012 is op onderstaande kaart te zien.

lijnennet 2011

Details voor de haltes in Schagen zijn te zien door in de kaart op de plattegrond van Schagen te klikken. De gehele kaart is groter te zien door op de kaart te klikken. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de route niet helemaal goed is ingetekend. Wij rijden sinds begin 2010 over industrieterrein de Witte Paal, en niet meer (zoals nog steeds in de tekening) via de N241.

Eind 2014 rijdt lijn 406 niet meer over het stuk Waarland – Kalverdijk – Tuitjenhorn. De gemeente Schagen heeft besloten om het gemeentehuis in Schagen te behouden EN de vervoersbehoefte tussen deze plaatsen is nihil. Daarom is besloten om dit stuk op te heffen. De vrijgekomen tijd kon worden besteed door de route in Schagen aan te passen. Lijn 406 rijdt voortaan langs verpleeghuis Magnushof, door de wijken Hoep Noord en Zuid, langs het Clusius College, via industrieterrein “Witte Paal” en zo door naar Zijdewind en Waarland. In Waarland heeft lijn 406 een nieuw begin- en eindpunt gekregen op de Hogebrugweg, nabij Camping “De Luwe Stek”.

In Schagen bij het station vertrekt buurtbus 406 vanaf het perron wat het verste van het station ligt (het derde perron) (zie foto).

Busstation-Schagen